Η φιλοσοφια μας

Η φιλοσοφια της Εταιρειας

Πολίτες μιας κοινότητας που σε λίγο καιρό δεν θα έχει πλέον εσωτερικά σύνορα, οι Ευρωπαίοι καλούνται όλο και περισσότερο να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους. Στην προοπτική του 21 ου αιώνα, η ικανότητα της Ευρώπης για παραγωγή καινοτομιών, η ανταγωνιστικότητα της και η δυνατότητά της να δημιουργήσει πλούτο και ευημερία για όλους τους πολίτες εξαρτώνται κυρίως από τις επενδύσεις της στο ανθρώπινο δυναμικό. Η επένδυση αυτή είναι κατ’ αρχήν θέμα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοδοξεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, ενθαρρύνοντας τη συνεργασία μεταξύ κρατών μελών και, αν χρειαστεί υποστηρίζοντας και συμπληρώνοντας τη δράση τους. Όλα αυτά θα γίνουν μέσα στα πλαίσια του σεβασμού της αυτονομίας των υφιστάμενων εκπαιδευτικών συστημάτων και της ευρωπαϊκής πολιτιστικής πολυμορφίας.

Η εκπαίδευση και η κατάρτιση κατέχουν στρατηγική θέση, στο σταυροδρόμι των κοινοτικών οικονομικών, ερευνητικών και κοινωνικών πολιτικών.

Σε όλη την Ευρώπη, η εκπαίδευση και η κατάρτιση πρέπει επομένως να καταστούν ως μία επένδυση κατά προτεραιότητα.

Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Κύπρος οφείλει και πρέπει να συμμετέχει στην πραγματοποίηση αυτού του στόχου, προσφέροντας μαθησιακή ανάπτυξη και γνώσεις, βοηθώντας έτσι το κοινωνικό υπόβαθρο των Κυπρίων πολιτών.

Η γνώση είναι το κλειδί προς την επιτυχία. Ειδικότερα τώρα που όλες οι εταιρείες και οργανισμοί λειτουργούν σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από ραγδαίες εξελίξεις σε όλους τους τομείς. Δηλαδή σε πολιτικό επίπεδο (π.χ. Επιπρόσθετη Νομοθεσία και Κυβερνητικοί κανόνες), σε κοινωνικό επίπεδο (π.χ. αύξηση στη ζήτηση εξειδικευμένων υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και ευελιξία στις εργασιακές συνθήκες), σε οικονομικό επίπεδο (π.χ. ανερχόμενος ανταγωνιστικός πόλεμος αγαθών αγοράς) και σε επίπεδο Τεχνολογίας (π.χ. υπερσύγχρονα και εξελιγμένα μέσα Τεχνολογίας και την διαθεσιμότητά τους), η συνεχής μάθηση και εξέλιξη της αναφαίνεται να είναι ζωτικής σημασίας.

Η συνεχής ανάπτυξη είναι συνυφασμένη με την συνεχή ανέλιξη και έτσι καθίσταται εφικτό τον συνδυασμό της μάθησης με την εργασία, με ένα τρόπο γεμάτο νόημα και σχετικό με το άτομο. Διαμέσου της συνεχούς ανάπτυξης, η μάθηση θεωρείται ως κατευθυντήριος τρόπος σκέψης, ένας τρόπος κατά τον οποίο η μάθηση μετατρέπεται σε συνήθεια. «Η θετική σκέψη ως προς τα προβλήματα μας αλλά και η βλέψη τους ως ευκαιρία για μάθηση» Wood 1988.

"When planning for a year, plant corn
When planning for a decade, plant trees
When planning for life, train and educate people"
(Chinese Proverb: Guanzi (C.645BC)