τελικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS-LAWPRET (Local Authorities Waste PREvention Training),


Ημερ. Έναρξης - Ημερ. Λήξης

2016-07-11 - 2016-07-11

Ώρα Εναρξης - Ώρα Λήξης

8¨00 - 16:00

Τοποθεσία σεμιναρίου

Ξενοδοχείο Crown Plaza

Καθηγητής

Δρ Φίλιππος Κυρκίτσος, κ. Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, κ. Λάμπρος Λάμπρου και άλλοι


Διοργανωτής

UpToDate Training Ltd

Τηλέφωνο

+357 35346661

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο

uptodate@cytanet.com.cy

Ιστοσελίδα

Λεπτομέριες Σεμιναρίου
Κατηγορία: environmnent
Κόστος:
Περιγραφή/ Σχόλια

Η Πρόληψη Αποβλήτων ξεκινά δυναμικά στην Κύπρο με το πρώτο ολοκληρωμένο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που θέτει για πρώτη φορά το θέμα. Την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό στο ξενοδοχείο Crown Plaza, το τελικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS-LAWPRET (Local Authorities Waste PREvention Training), που υλοποιήθηκε με στόχο να παράσχει στους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Σλοβενία την απαραίτητη τεχνογνωσία και κατάρτιση για την εκπόνηση Σχεδίων και Δράσεων Πρόληψης Αποβλήτων σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρειες, δήμους και κοινότητες).

Το έργο ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο του 2014 με χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ μέσω του Ι.Κ.Υ. του Υπουργείου Παιδείας με επικεφαλής εταίρο την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (Ο.Ε.Α) και συμμέτοχους στην υλοποίηση τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας Εύξεινη Πόλη, τη ΔΗ.ΣΚΕ.ΑΝ και το Δήμο Αθηναίων από Ελλάδα, την εταιρία εκπαίδευσης και κατάρτισης UpToDate από την Κύπρο, το ινστιτούτο Bistra Ptuj από τη Σλοβενία και το διεθνές δίκτυο κοινωνικών επιχειρήσεων RREUSE με έδρα το Βέλγιο. Το αντικείμενο του έργου είναι πολύ φιλόδοξο και περιλαμβάνει δράσεις όπως: α) την δημιουργία μίας πλατφόρμας για την Πρόληψη Αποβλήτων με πλήρη εκπαιδευτικό υλικό για εξ αποστάσεως σεμινάρια (Οδηγός Πρόληψης και Εκπαιδευτικός Οδηγός κ.α.), β) Ευρωπαϊκή νομοθεσία και Εθνικούς Σχεδιασμούς Διαχείρισης Αποβλήτων και Πρόληψης όλων σχεδόν των Ευρωπαϊκών χωρών, γ) Ολοκληρωμένη βιβλιοθήκη με θεματικές διασυνδέσεις σε τουλάχιστον 800 διεθνή ντοκουμέντα, αρχεία και αναφορές, 330 καλές πρακτικές, 380 βίντεο κ.α. δ) Τράπεζα Ιδεών Πρόληψης, όπου μπορούν οι ΟΤΑ να επιλέξουν δράσεις Πρόληψης με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις δυνατότητες των ΟΤΑ τους, ε) Ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης, στ) Δυνατότητα πρότασης νέας ιδέας για δράση Πρόληψης από τους ΟΤΑ ζ) και άλλες δυνατότητες (π.χ. νέα, ειδήσεις, διασυνδέσεις).

Στο συνέδριο απεύθυναν χαιρετισμό η κα Σαμαρά Μερόπη Εκπρόσωπος Υπουργείου Γεωργίας του Τμήματοε Περιβάλλοντος, Εκπρόσωπος της Ένωσης Κοινοτήτων Λεμεσού, Εκπρόσωπος Δήμου Στροβόλου, οι Δήμαρχοι Μέσα Γειτονιάς, Ύψωνα και Γερμασόγειας, καθώς και ο Αντιδήμαρχος του δήμου Πεντέλης – Μελισσίων από Ελλάδα.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις από τους εταίρους του έργου LAWPRET. ο κ.. Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, εταίρος του LAWPRET από την ΔΗ.ΣΚΕ.ΑΝ παρουσίασε όλες τις δράσεις του προγράμματος δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι το LAWPRET είναι ένα έργο το οποίο παρέχει την απαραίτητη τεχνική κατάρτιση για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων στους εργαζομένους της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Σλοβενία. Έγινε επίσης παρουσίαση του Περιεχομένου και χρήση της Πλατφόρμας του LAWPRET http://waste-prevention.gr/waste. από τον κ. Λάμπρο Λάμπρου της εταιρείας Up To Date LtD Εταίρου του LAWPRET από την Κύπρο. Ακολούθησε ο Δρ Φίλιππος Κυρκίτσος Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (ανάδοχος του προγράμματος), ο οποίος παρουσίασε τον ολοκληρωμένο Οδηγό Πρόληψης Αποβλήτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και τον εκπαιδευτικό οδηγό για την αυτοεκπαίδευση των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης στα θέματα Πρόληψης Αποβλήτων.

Στην επόμενη ενότητα του συνεδρίου παρουσιάστηκαν τρία Κυπριακά προγράμματα – έργα σχετικά με Πρόληψη Αποβλήτων. Συγκεκριμένα παρουσιάσθηκαν: α) Το έργο LIFE Rethink από τον διευθυντή της Green Dot Κύπρου κ. Παρπούνα Κυριάκο, β) η Πρόληψη οργανικών αποβλήτων μέσα από την οικιακή κομποστοποίηση στην Κύπρο, από τον Ανώτερο Υγειονομικό Επιθεωρητή κ. Τίμο Μισσέρη, και γ) η Κοινωνική πρωτοβουλία RETO στην Κύπρο για την επαναχρησιμοποίηση επίπλων και ηλεκτρικών συσκευών από τον κ. Ιγνάτιο Γεωργαλίδη, εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας ΡETΟ.

Η τελευταία ενότητα του συνεδρίου περιελάμβανε το Στρογγυλό Τραπέζι συζήτησης με θέμα : Η αναγκαιότητα και οι δυνατότητες υλοποίησης δράσεων Πρόληψης Αποβλήτων στην Ελλάδα. Στο πάνελ συμμετείχαν εκτός από τον Δρ Φίλιππο Κυρκίτσο ο οποίος ήταν ο συντονιστής, η κα Σαμαρά από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, ο εκπρόσωπος του δήμου Λεμεσού κ. Θεοτή, του δήμου Λευκωσίας κ. Λαγός, του δήμου Στροβόλου κ. Τσιάκκας, του δήμου Γερμασόγειας κ. Μισέρης, του δήμου Μέσα Γειτονιάς κα Μαυρομάτη, του δήμου Πεντέλης – Μελισσίων κ. Παπακωνσταντίνου, της Green Dot κ. Παρπούνας και της Πρωτοβουλίας ΡΕΤΟ κ. Γεωργαλίδης. Επίσης, εκτός της πολύ ουσιαστικής συζήτησης μέσα από το Στρογγυλό Τραπέζι, υπήρξε η δυνατότητα τοποθετήσεων, ερωτήσεων και συζήτησης από το κοινό.

Τα βασικά συμπεράσματα και διαπιστώσεις από τις παρουσιάσεις και την συζήτηση του Συνεδρίου ήταν:

• Οι δράσεις Πρόληψης Αποβλήτων έχουν μεγάλα οφέλη για την κοινωνία και το περιβάλλον, διότι μειώνουν το κόστος διαχείρισης αποβλήτων για τους ΟΤΑ, μειώνουν το κόστος διαχείρισης για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα όλων των εμπλεκομένων και μπορούν να συμβάλλουν στην δημιουργία πολλών νέων θέσεων απασχόλησης. Άρα, η Πρόληψη Αποβλήτων μπορεί να συμβάλλει και στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης σε όλη την χώρα.
• Για την επιτυχία των δράσεων Πρόληψης Αποβλήτων, εκτός από την κεντρική πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εμπλέκονται πολλοί κοινωνικοί εταίροι, όπως επαγγελματικοί φορείς, ιδιωτικές επιχειρήσεις, ΜΚΟ, καταναλωτές, κοινωνικές πρωτοβουλίες και κυρίως ο απλός κόσμος και άρα η αποτελεσματική και στοχευμένη συνεργασία μεταξύ τους είναι το «κλειδί» για την επιτυχία της Πρόληψης.
• Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα πληροφόρησης και δράσεων στα θέματα της Πρόληψης Αποβλήτων στην τοπική Αυτοδιοίκηση.
• Είναι απαραίτητο και ταυτόχρονα υπάρχει βούληση από την Κεντρική Πολιτεία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να εμπλακούν συστηματικά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση Δράσεων Πρόληψης Αποβλήτων.
• Θα πρέπει να προβλεφθούν χρηματοδοτήσεις από τα ευρωπαϊκά προγράμματα για δράσεις Πρόληψης που απαιτούν κάποιο κόστος για την έναρξη υλοποίησή τους.
• Οι κοινωνικοί και τοπικοί φορείς μπορούν να διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία των δράσεων Πρόληψης.
• Το θέμα της Πρόληψης Αποβλήτων στην Κύπρο μόλις τώρα ανοίγει και πρέπει πολλά ακόμη να γίνουν από όλους τους εμπλεκόμενους.


Περισσότερες πληροφορίες:

UpToDate LtD Λεμεσός Κύπρου κ. Λάμπρος Λάμπρου και Άννυ Λάμπρου 00357-99650549.